Kwaliteit laat je zien
Met de groei van het aantal zorgboerderijen is er ook een toenemende behoefte aan een methode die de kwaliteit van zorg op een zorgboerderij zichtbaar en meetbaar maakt. Ruim zevenhonderd zorgboerderijen hebben inmiddels hun kwaliteitssysteem schriftelijk laten toetsen en dit met positief resultaat afgerond. Hiermee is de eerste stap naar certificering en het verkrijgen van het keurmerk gezet. Hiervan mogen ruim zeshonderd zorgboerderijen het keurmerk dragen.
Doelstelling en inhoud Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen
Wettelijke vereisten
De Kwaliteitswet Zorginstellingen stelt dat een ieder die zorg verleent aantoonbaar aan de kwaliteit werkt en daar jaarlijks verslag van doet. De AWBZ-toelating vraagt ook om getoetste kwaliteit. Daarnaast eist de ARBOwet dat iedere (agrarische) onderneming een risicoinventarisatie uitvoert. Ook de verzekeraars vragen om veiligheidsmaatregelen en kwaliteitsborging om de risico’s te beperken en de premies betaalbaar te houden. Allemaal redenen voor de zorgboer om aan kwaliteit te werken. Bovendien maakt het de zorgboer nog meer bewust waar het bij de zorgverlening aan kwetsbare mensen om gaat. Kwaliteitsbeleid is tevens een hulpmiddel om aan de zorgvragers, hun ouders en instellingen te laten zien wat zorg met kwaliteit op de boerderij voorstelt.
Evaluatie, wat houdt het in?
De zorgboer stelt zelf, al of niet met hulp van een adviseur, zijn kwaliteitssysteem op. De voorwaarden waaraan hij moet voldoen om geregistreerd te worden, zijn vastgelegd in de werkmap Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen. Zijn alle voorwaarden op papier aantoonbaar geregeld, dan volgt officiële registratie. Iedere zorgboer die geregistreerd wil blijven stuurt jaarlijks een verslag naar Federatie Landbouw en Zorg. In dit verslag moet worden beschreven hoe de goede voornemens zijn uitgevoerd.
Keurmerk 'Kwaliteit laat je zien'
Na een jaar met het kwaliteitssysteem gewerkt te hebben moet de kwaliteit op het bedrijf in de praktijk getoetst worden. Via Federatie Landbouw en Zorg nodigt de zorgboer een onafhankelijk beoordelaar uit. Deze bezoekt het bedrijf en toetst of het ingevulde kwaliteitssysteem effectief operationeel is. Bij positief resultaat wordt dan het keurmerk verleend. Deze toetsing dient eens in de drie jaar uitgevoerd te worden.
Met deze aanpak van evaluatie gevolgd door een externe toetsing behouden de zorgboeren het initiatief. Zij laten zien dat zij zelf aan hun kwaliteitsborging werken. Dit wordt door de zorgvragers en de overheid als zeer waardevol gezien.
Wie verleent het keurmerk?
Federatie Landbouw en Zorg verleent het keurmerk en laat de evaluatie van de kwaliteitssystemen, de beoordeling van de jaarverslagen en de organisatie van de audits door een onafhankelijke organisatie uitvoeren
Wat betekent het keurmerk voor de deelnemende zorgboeren?
Deelnemende zorgboeren die gebruik maken van het kwaliteitsysteem zijn direct aangesloten bij de landelijke klachtencommissie voor deelnemers van zorgboerderijen. Met het keurmerk ‘Kwaliteit laat je zien’ voldoen de zorgboeren aan:
- Kwaliteitswet zorginstellingen
- ARBO wet
- Wet klachtenrecht
- Wet bescherming persoonsgegevens
- Wet medezeggenschap van cliënten zorginstellingen
Door wie wordt het keurmerk geaccepteerd?
Voor deelnemers en hun verzorgers betekent het keurmerk zorgboerderijen ‘Kwaliteit laat je zien’:
- Daar krijg je kundige begeleiding
- Het is een veilige plek, waar je welkom bent en waar je je thuis voelt
- Je zinvol werk doet en helder is van wat je mag verwachten en wat er van jou wordt verwacht
- Je persoonlijke ontwikkeling en welzijn staan hoog in het vaandel
Iedereen mag er komen kijken, want ze zijn trots op wat ze zijn