Over De Spinberg, de Rots en ons team

De Spinberg heeft een speciale betekenis in de geschiedenis van Jipsinghuizen en Westerwolde. De Spinberg bracht vrede, zorg en welzijn. Daarom heten onze zorgboerderij en woonvorm De Spinberg.

De Spinberg en de Slag bij Jipsinghuizen

Terwijl Nederland nog geen twintig jaar na de vrede van Münster in oorlog is met Engeland, vallen de troepen van bisschop Bommen Berend van Münster Nederland onverwacht Westerwolde binnen. Hij denkt via moerasgebied het Bourtangermoor wel even Bourtange, Winschoten en Groningen te kunnen veroveren. Maar hij rekende buiten koster Willem Maartensz van Vriescheloo, die bij overnachting in Jipsinghuizen de schildwacht uitschakelt. Zijn troepen jagen de ongewenste Duitse troepen het moeras in, waarmee de Slag bij Jipsinghuizen een belangrijk keerpunt is in de eerste Münsterse oorlog. Dit gebeurde op de natuurlijk hoogte, genaamd De Spinberg.

De Spinberg en het spinwief

Volgens de overlevering huisde in een ver, grijs verleden op de Spinberg het spinwief, in beschaafd Nederlands het spinvrouwtje. Er gaan diverse sagen en verhalen over haar rond. In één van de vertellingen was zij als priesteres de bewaarster van het geestelijk heil. Uit een vormeloze hoop wol ontstond door haar spinnende vrouwenhand de draad die beschutting zou geven aan het gezin. Het spinvrouwtje verleende in het verleden de zorg aan de gemeenschap en zorgde voor wel en wee van gezinsleden. Die bijdrage aan het welzijn van mensen en de gemeenschap willen wij ook bieden.

De Rots, een speciale plek in ons hart

Woonvoorziening De Rots is onderdeel van de Spinberg. Deze locatie heeft een zeer speciale plek in ons hart, met name van onze eigenaresses Tina en Hebelien. Want De Rots is gevestigd in de voormalige basisschool en peuterspeelzaal De Rots in Harpel. Tina ging als kind naar deze school en Hebelien werkte hier vele jaren als peuterleidster. Toen de school sloot hebben wij dan ook met heel veel liefde dit pand overgenomen. Wij vinden het heel mooi om juist deze plek een nieuwe bestemming te kunnen geven.

Het team van zorgboerderij De Rots & dagbesteding De Spinberg

Sinds april 2018 werk ik als begeleider op zowel de zorgboerderij als de woonvorm van De Spinberg. Ik voel mij hier als een vis in het water. De Spinberg begon ooit als een familiebedrijf en dat vind je terug in de begeleiding. Wat we willen neerzetten is een groot gezin waarin we met respect met elkaar omgaan.”

 

“Op de boerderij werkt iedereen naar eigen kunnen mee en is er ruimte voor persoonlijke projecten. Op de woonvorm bieden we een veilige, rustige en gezellige sfeer waar iedereen op zijn of haar eigen manier aan de toekomst kan werken.  Alles is bespreekbaar, er zijn korte lijnen en we staan klaar voor elkaar. Ik ben blij deel uit te mogen maken van dit gezin."

~ Liane Oosterhuis, begeleider ~

 
 

Nadat ik 28 jaar werkte als peuterspeelzaalleidster, ben ik sinds 1 januari 2018 werkzaam als begeleider dagbesteding op De Spinberg en woonbegeleider op De Rots. Ik kende De Spinberg al goed omdat ik hier toen al vier jaar een dag per week als vrijwilligster meedraaide. De overstap van de peuters naar de Spinberg vond ik niet zo lastig, mede omdat ik in het verleden de opleiding SPW volgde. Ik maakte deze stap omdat ik dit zag als een mooie nieuwe uitdaging.”

 

“Ik vind het leuk om onze bewoners te ondersteunen in het zo zelfstandig mogelijk wonen en hen persoonlijke aandacht te geven. Naast mijn werk heb ik als hobby’s allerlei creatieve activiteiten zoals breien, haken, bloemschikken, schilderen, koken en knutselen met papier. Mijn ervaring met deze hobby’s komt goed van pas bij de dagbesteding met de cliënten."

 

~ Christa Kamphuis, begeleider~